The Orange Elevator Pitch - Geeske Vink
WIE?
Geeske Vink, in Barcelona sinds: 2014
WAT?
Wat: Eigenaresse van Funky Flowers Original
Geeske Vink
Kun je iets over jouw onderneming vertellen?

“Ik werk al sinds mijn elfde met bloemen en design. In het centrum van Utrecht heb ik tien jaar lang een goedlopende bloemenzaak gehad. Maar toen ik van de dokter te horen kreeg dat het wegens gezondheidsredenen beter zou zijn om in een warm klimaat te leven, was de keuze voor Barcelona snel gemaakt. Ik heb geen eigen winkel meer, maar ik verzorg hier bijvoorbeeld de aankleding voor hotels, terrassen en beurzen. Ook maak ik bloemstukken voor bruiloften en begrafenissen, en geef ik stylingadviezen.”

Waardoor is Funky Flowers zo’n succes?

“In vergelijking met Nederland, loopt Spanje wat bloemen betreft zo’n vijftien jaar achter. Terwijl Barcelona op zo’n beetje elk gebied een grootse en hippe stad is, is de bloemenindustrie juist ouderwets en behoorlijk traditioneel. Er is weinig variatie: in de stalletjes zie je allemaal dezelfde chrysanten, gipskruid en lelies. Nederland is daarentegen natuurlijk een bloemenland bij uitstek. De bloemisten daar zijn goed opgeleid en hebben veel vakkennis. Ik kan hier een veel ruimer assortiment bieden dan de Spanjaarden gewend zijn, ik voeg variaties toe en doorbreek het traditionele. Zo zijn mijn zijden bloemen hier erg vernieuwend en populair: veel mensen kunnen ze niet eens van echte onderscheiden.”

Welke tips heb je voor ondernemers die de Spaanse markt op willen?

“Verdiep je van tevoren goed in de sector waarbinnen je aan de slag wilt gaan en speel goed in op wat je klanten willen – en wat juist niet. In tegenstelling tot Nederlanders, zet de gemiddelde Spanjaard niet zomaar voor de sier een bloemetje op tafel. Dat is belangrijk om te weten. Zorg verder voor een mooi portfolio om aan je potentiële klanten te laten zien. Besef ook dat Spanje qua bankzaken wat achterloopt. Zo ging ik ervan uit dat ik hier IBAN kon gebruiken, maar dat bleek niet het geval. Het makkelijkste is om dus een Spaanse bankrekening te openen. Ook kun je met een tijdelijke NIE geen telefoonabonnement of internetverbinding aanvragen, dus ik raad aan om je meteen als inwoner van Spanje in te laten schrijven.”