The Orange Elevator Pitch - Desiree Prantl
WIE?
Desiree Prantl, in Barcelona sinds: 2013
WAT?
Wat: Eigenaar van restaurant Felice in Gràcia
Desiree Prantl
Kun je iets over jouw onderneming vertellen?

“Mijn partner en ik hebben acht jaar lang een restaurant gehad op de Canarische Eilanden, maar ontdekten dat Barcelona honderdduizend keer meer mogelijkheden heeft. Gran Canaria, waar wij zaten, heeft eigenlijk niets. Ja, strand en zon. Dat lijkt een paradijs, maar daarbuiten is er gewoon heel weinig. Dus we hebben de boel verkocht en zijn in de wijk Gràcia in Barcelona terechtgekomen. Ons restaurant, waar plaats is voor zo’n veertig mensen, heeft een gemengde keuken. Zo kun je bij ons Catalaanse pa amb tomàquet eten, maar ook Nederlandse tomatensoep, Indonesische saté met nasi, en amok, Cambodjaanse viscurry. En we hebben een waslijst aan tapas. Behoorlijk internationaal dus, met een klein Nederlands tintje.”

Waardoor is Felice zo'n succes?

“Ik geloof dat we heel goed weten wat de toerist wil. We zitten al heel ons leven in de horeca, dus ik weet wat de mensen leuk vinden en hoe ik ze moet bereiken. Verstand van zaken hebben is belangrijk. Verder is de kwaliteit bij ons constant. Mijn partner staat in de keuken en heeft de nodige ervaring. Je zult het nooit aan hem merken als hij eens een slechte dag heeft, en hetzelfde geldt voor mij. De mix van onze gerechten maakt dat we ons kunnen onderscheiden van de rest van de duizenden restaurants in de stad.”

Welke tips heb je voor ondernemers die de Spaanse markt op willen?

“Het allerbelangrijkste is de taal. Als je de taal spreekt, word je veel eerder geaccepteerd. Of het nou is bij de gemeente, de belastingdienst, de buurman of de leveranciers: iedereen helpt je vele malen beter. Het is ook een manier om te laten zien dat je respect hebt voor het land en de cultuur waarin je woont. Een tweede tip is: wees geduldig. Ik dacht dat het in Barcelona allemaal sneller zou gaan, maar het is en blijft Spanje. Ga niet proberen dat te veranderen, maar accepteer dat je met de Spaanse mentaliteit te maken hebt.”